Maxed Rhubarb White Choco Macs

Dessa macarons bakade jag med hasselnötsmjöl istället för traditionellt mandelmjöl. Fyllning är dels en vit chokladganache, dels en marängsmörkräm med syrlig smak av rabarber. Sommar i två-tre tuggor!

Macarons, ca 24 st
100 g hasselnötsmjöl
200 g florsocker
100 – 110 g äggvita, som stått i rumstemp över natten eller iaf några timmar timmar
4 msk socker 

Fyllning – Vit chokladganache (bra att förbereda dagen innan)
100 g vit choklad
1/2 dl grädde

Koka upp grädde i en kastrull och slå den över finhackad vit choklad i en skål. Vända 30 sek och rör sedan från mitten och ut för en slät ganache. Plasta och låt stelna i några timmar, enklast att göra detta kvällen innan så är den perfekt spritsbar morgonen efter.

Fyllning – Marängsmörkräm
100 g smör
35 g äggvita (motsvarar ca 1 ägg)
55 g strösocker
5 msk rabarbersyrup (se recept nedan)

Rabarbersyrup (bra att förbereda dagen innan)
325 g rabarber
1,5 citron, skal och saft
160 g strösocker

Koka upp samtliga ingredienser i en kastrull, koka 15 minuter. Stäng av plattan och låt kallna på eftervärme, med lock på. Ställ in och kyl i kylen minst 1 timma. Pressa genom sil och häll upp på flaska.

Eventuellt 200 g vit choklad och kaffebönor till dekoration.

Gör så här

Väg upp hasselnötsmjöl och florsocker. Mixa några sekunder i en matberedare. I en annan bunke, vispa äggvita tills det börjar skumma. Tillsätt sockret efter hand, lite i taget. Vispa till en fast maräng. Sikta ner hasselnötsmjölsblandningen i marängen och vänd försiktigt runt smeten tills den är i ”rätt” konsistens, vilket är svårt att beskriva exakt, men mitt knep är att ta en del smet på slickepotten och låta det ringla ner i skålen, om det ringlar och inte faller i klumpar är den klar. 

Fyll en spritspåse med smeten och spritsa rundlar. Jag använder silikonbakmattor.

Låt macaronsen vila ca 30 minuter på plåt så de hinner torka lite på ytan (mindre risk att de spricker i ugn). Värm ugnen. Jag gräddar mina på varmluft 125 grader, med undervärme. När du sätter in plåten i ugnen, dra direkt ner värmen till 100 grader. Grädda ca 40 – 45 minuter.

Gör under tiden marängsmörkrämen. Värm socker och äggvita i en skål över vattenbad tills sockerkristaller smält, eller till ca 65 grader. Vispa detta sedan i en ny bunke, på relativ hög hastighet i ca 10 minuter eller tills marängen svalnat. Tillsätt sedan rumsvarm smör i klickar lite i taget, och vispa till marängsmörkrämen blivit till en fluffig bredbar konsistens. Tillsätt tillsist rabarbersyrup och vispa till välblandat.

Ta ut plåten ur ugnen och låt macaronsen kallna helt. Lossa sedan försiktigt och lägg upp och ner på en ny plåt med bakplåtspapper. Spritsa en klick chokladganache och sedan marängsmörkräm på hälften av macarons-halvorna, använd resterande som lock. Låt stelna i kyl en timma.

(Valfritt) – Temperera vit choklad enligt Arlas metod. Doppa ovansidan av varje macarons och dekorera med en kaffeböna. Kaffesmaken bryter gott av med rabarber och vit choklad.