Almond Macs with Vanilla and Cardamom

Macarons, ca 12 st
50 g mandelmjöl
100 g florsocker
50 – 55 g äggvita, som stått i rumstemp över natten eller iaf ett par timmar
2 msk socker 

Fyllning – Marängsmörkräm
200 g smör
1 tsk kardemummakärnor
0,5 tsk vaniljpulver 
75 g äggvita
110 g strösocker
ca 0,5 dl sötmandel, finhackad.

100 g mörk choklad till dekoration

Väg upp mandelmjöl och florsocker. Mixa några sekunder i en matberedare. I en annan bunke, vispa äggvita tills det börjar skumma. Tillsätt sockret efter hand, lite i taget. Vispa till en fast maräng. Sikta ner mandelmjölsblandningen i marängen och vänd försiktigt runt smeten tills den är i ”rätt” konsistens, vilket är svårt att beskriva exakt, men mitt knep är att ta en del smet på slickepotten och låta det ringla ner i skålen, om det ringlar och inte faller i klumpar är den klar. Eller kika på filmen  Fyll en spritspåse och spritsa rundlar antingen på macaronmatta (toppen om man vill ha exakta storlekar) eller på bakplåtspapper på plåt. 

Låt macaronsen vila ca 30 minuter på plåt så de hinner torka lite på ytan (mindre risk att de spricker i ugn). Värm ugnen. Jag gräddar mina på varmluft 125 grader, med undervärme. När du sätter in plåten i ugnen, dra direkt ner värmen till 100 grader. Grädda ca 40 minuter.

Gör under tiden marängsmörkrämen. Vispa upp rumsvarmt smör med mortlade kardemummakärnor och vaniljpulver. Värm socker och äggvita i en skål över vattenbad tills sockerkristaller smält, eller till ca 65 grader. Vispa detta sedan i en ny bunke, på relativ hög hastighet i ca 10 minuter eller tills marängen svalnat. Tillsätt sedan den uppvispade smörblandningen i klickar lite i taget, och vispa till marängsmörkrämen blivit till en fluffig bredbar konsistens.

Ta ut plåten ur ugnen och låt kallna helt. Lossa sedan försiktigt och lägg upp och ner på en ny plåt med bakplåtspapper. Spritsa marängsmörkräm på hälften av macarons-halvorna, strö över lite finhackad sötmandel, och använd resterande som lock. Temperera chokladen, jag brukar göra enligt Odenses snabbvariant. Spritsa sedan antingen små budskap, eller ringla bara chokladen över macaronsen.

Almond Macs with Vanilla and Cardamom