Matstyling – 4 tips för att lägga upp din rätt på bästa sätt

I november var jag och föreläste på Stockholm Food and Wine-mässan om ämnet matstyling. Både där och på min Insta har det efterfrågats att jag delar med mig om tips och trix på HUR man ska tänka om man själv vill få till ett riktigt fint upplägg eller en fin matbild. Så här kommer det i artikel-form!

Precis som på min föreläsning kommer jag att dela upp mina matstyling-tips i 3 steg, där denna artikel är steg 1 och handlar om hur du får till det bästa upplägget av din maträtt, dessert eller frukost! I nästa artikel kommer jag gå in på styling för kameran och i tredje artikeln om tips för att fota en riktigt bra matbild. Men nu kör vi igång mina 4 tips för bästa upplägget:

Tips #1 – Upplägget börjar redan när du väljer fat

Kanske har du ett favoritporslin eller fat hemma som du tycker allra bäst om. Eller som du alltid använder av gammal vana när du lägger upp saker. Vill du ta upplägget till nästa nivå så ska du också fundera på om fatet du använder verkligen passar din rätt. Om din rätt verkligen kommer till sin rätt kan man säga.

Att föredra är att undvika att använda sig av fat som går ton i ton med din rätt. Välj då istället en kontrasterande färg så att rätten inte smälter ihop med fatet utan istället poppar mot fatets färg. Vill du ta det ett steg längre kan du utgå från komplementfärgerna. Gult och blått är exempel på komplementfärger, precis som grönt och rött. En maträtt med mycket grönt i sig kompletteras alltså bra mot ett fat i den röda skalan av färger.

Ett blommigt eller mönstrat porslin kan ju på samma sätt lyfta en blek blomkålssoppa, men bli rörig och ta bort effekten till en tårta spritsad i olika färger och dekorerad med bär. Brasklapp på mönstrat porslin är dock att det alltid finns en risk att det tar mer fokus från rätten än vad man vill. Inget fel att få komplimanger för ditt fina porslin men visst är det roligare att faktiskt få det för maten man lagat själv 🙂

Tips #2 – More är inte More

Ös inte på för mycket på uppläggningsfatet. Man kan tro att det känns härligt och göttigt, att det blir läskande och man vill hugga in på all god mat. Men det kan snarare kännas mindre aptitligt och tungt. Spara därför tomt utrymme längs kanterna på tallriken eller fatet.

Har du många olika komponenter som ska på (säg att du gjort en efterrätt med mycket olika ingredienser) så bygg istället på höjden. Och då gärna med kontrasterande färger. Det blir vackrare för ögat med blandade färger. Allt smälter inte ihop i en och samma färgskala utan de olika delarna av din efterrätt kontrasterar och poppar mot varandra. 

Tips #3 – Spontanitet inte symmetri

Nu när vi avklarat mängden så kommer vi även till hur man faktiskt placerar de olika komponenterna av en rätt när man lägger upp. Enkelt sagt – övertänk inte! Man kanske tror att det kräver mer precision och ordning när man ska lägga upp något extra fint. Räkna antalet tomater och lägga det med exakt avstånd mellan varandra liksom. Nej. Strö över de olika komponenterna och låt de lägga sig som de faller. Då behåller man en naturlig känsla, mänsklig närvaro och hjärta finns kvar. Motsatsen blir istället att det kan kännas maskinellt och rätten upplevs inte alls lika göttig eller härlig. 

Tips #4 – Pricken över 1 

Upplägget är nästintill klart, bara pricken över i som saknas. Och vad är då det? Jo ett sista sprinkle av kryddor, olja, nötter, florsocker, kakao eller bär (beroende på din rätt givetvis).

Varför? Dels förhöjer de såklart smakerna i din rätt, ger det en extra kick. Men rent estetiskt bidrar det också med ännu mer känsla. Innehåller din rätt någon ört, nöt, frö eller bär så är detta också ett bra sätt att lyfta fram detta på. Kika på bilderna nedan. Visst upplevs salladen utan peppar, flingsalt, frön och olja ”plattare” än den med?

Nu är jag nyfiken på att veta vad du tycker, var dessa tips till någon hjälp? Är det något du tycker är otydligt eller funderar på? Och om du använder dig av tipsen ovan – fota gärna och skicka till mig eller tagga mig på Instagram. Ser så fram emot att se!

Vill du läsa nästa artikel i min serie om matstyling, 8 Styling-Knep som tar ditt Mat-Foto till Nästa Nivå?