Blogg

Mina 10 bästa just nu

”The joy is in creating, not maintaining.” – Vince Lombardi

Nya intryck och idéer är ju himla bra för kreativiteten – visst? Inspirerad av Cashew Kitchen gjorde jag min lista på 10 grejer jag uppskattar och inspireras av just nu.

1. ”Find your why” – intervju med Simon Sinek i Framgångspodden.

2. Att Mr Cake snart snart snart öppnar i Göteborg.

3. Saltlakritsglassen på Lakritsroten. Mums. Och snyggt med svart strut. Kanske ska ge mig på att baka sådana… Hälla lite aktivt kol i strutsmeten. 

4. Att laga klassisk sillmiddag på vardagskvällen (tänk midsommarlunch). Snabbt, gott och fräscht dessa kvava dagar som varit nu.

5. För övrigt är dill min favorit just nu. Det blir så gott. I allt!

6. Att kula melon. Det insåg jag idag att det blir himla fint, när man har ett gäng olika sorters meloner. Som i detta recept.  

7. Nu har jag varit på Creative Mornings två gånger med fina vän Matilda. Väldigt bra start på dagen, frukost och inspo-seminarie med olika tema för varje månad.

8. Att sitta och jobba på nyöppnade Foo Cafés Co-working-kontor i GBG. 

9. Spela Badminton på Fjäderborgen. Älskart.

10. Att vi har hela sommaren framför oss!

Prepp för mer tid till Pepp

”Doing things is not the same as getting things done.” – Jared Silver

Igår postade jag en story med tips om Söndagspreppen. Den går ut på att man handlar enligt en färdig framtagen lista som motsvarar 4 middagar. Sedan spenderar man lite extra tid i köket första kvällen, för att sedan resterande kvällar ha i princip färdig middag och lunchlåda dagen efter. Perfekt om man vissa veckor vill lägga vardagskvällen på något annat, men ändå få schysst middag och matlåda. 

Ikväll gjorde vi, jag och Niklas, en egen variant på Söndagspreppen. Vi gjorde 6 matlådor inspirerade av receptet på denna matiga sallad. Med vissa ändringar, baserat på vad vi hade hemma. En av mina senaste favvos är att fräsa upp bönor och linser i Jerk spice. Supergott. Sedan lagade vi 6 portioner av denna pasta. Voilà – mån,tis,ons middag och tis,ons,tors lunch färdigt! 

Så vad göra med all tid när man preppat?

Läs! Har sagt tusen ggr om att jag vill ”läsa mer”. Till skillnad från att läsa noll vilket i princip varit sanningen de flesta dagarna på året. Just nu läser jag Ray Dalio ”Principles”. Om ni lyssnat på Framgångspoddens intervju så tipsar Isabella Löwengrip om den. Jag vart inspirerad och klickade hem denna bok.

Jag har precis kommit till delen där han äntligen börjar presentera sina väl utarbetade principer som man kan ha som verktyg i både arbete och i livet. För att helt enkelt jobba effektivt istället för mycket. För att kunna ta bättre beslut enklare. För att kunna sätta gränser. Och jag är fast. Kan återkomma med recension till dig som är nyfiken när jag läst klart den. 

Tips på bra tugg till boken

Ett boktips till dig (eller Insta-konto) !

En bok som jag läste i höstas, som gjorde ett start intryck på mig och mitt mindset är Mel Robbins 5-minute rule. Det är en jättebra bok att läsa om du vill bli peppad och motiverad att get work done. Eller följ henne på Insta, där kan man få sig en daglig dos pepp!

Har du läst denna?

En bok jag har på min ”att läsa”-lista är Anders Hansens ”Skärmhjärnan”. Jag hör den pratas och refereras till lite här och var, och är så nyfiken på att se om den kan vara något. Den ska ju handla om hur vi påverkas av att konstant kolla på skärmar, multitaska, blått ljus, psykiskt välmående osv. Har du läst den? Kommentera isåfall gärna nedan med en recension.

Hur jag tänker kring kombon gottegris + leva hälsosamt

Nothing will work unless you do.”  – Maya Angelou  

Som du kanske såg på min Insta Story förra veckan provade jag att beställa hem från Simple Feast – som är nylanserade i Göteborg. I korthet innebär de att de levererar hem 3 måltider, med fokus på vego, hälsa, bra för miljön. Och inte minst: riktigt god mat. 

Deras typ av mat är precis vad jag personligen tycker är den perfekta kombinationen till att vid tillfälle unna sig ”a sweet break”, vilket är mitt sätt att sammanfatta min filosofi om att fika med kvalitet, och skippa gömt socker i vår övriga kost. 

Inga färdiga såser. Inte massa snabba kolhydrater. Utan färgstark och kryddstark mat med fibrer och näring. Att välja våra stunder då vi äter socker, och då faktiskt njuta. 

Att liksom höja statusen lite på bakverk. Att välja råvaror lika nogsamt som vi börjar göra mer och mer med vår mat. Att baka från grunden, och inte köpa färdigt som är fullproppat med socker och konstiga tillsatser. Att undvika färgämnen utan använda sig av naturliga färgsättare. Mitt senaste recept på Solroscupcakes är ett exempel på det.  

Vad tänker du, håller du med? Håller du inte med?

Jag upptäckte idag att Food Pharmacy hade samma tema på dagens poddavsnitt. Där berättar de bland annat att teriyakisås innehåller 3 ggr så mycket socker som Cola (??). Inte lika mycket som Coca-Cola, utan 3 ggr så mycket. Hm… Deras senaste avsnitt är alltså ett lyssningstips från mig till dig! Jag länkar till den här.

Reflektion mitt upp i springsteget

”Follow effective actions with quiet reflection. From the quiet reflection will come even more effective action” – Peter Drucker.

Denna veckan skickade jag iväg mitt livs första faktura. Och citatet ovan stämmer klockrent in på hur jag kände i samband med det. Det är lätt att snabbt tänka ”kul!” när fakturan skickas iväg, och sedan direkt springa vidare. Vad spelar en endaste liten faktura för roll? Jag har ju bara börjat. Jag har ju SÅ långt kvar till min dröm och målsättning.

Eller?

Bild från månadens smaktema: Rhubarb Rules

Klart det är så, på ett sätt. Och så ska det kännas, och kommer kanske alltid att göra. Men vad mycket närmare jag är idag än för ett år sedan. För ett år sedan hade jag bara börjat våga fundera på om matstylist var en karriärväg för mig. Idag har jag mitt eget företag. Och så kan man ju faktiskt tänka med alla sina målsättningar och drömmar. Det viktigaste är ju att man jobbar mot det hela tiden. Och samtidigt uppmärksammar milstolpar och sin egen utveckling på vägen. 

Håller du med mig? 

En annan form utav reflektion är ju helt klart att pausa från eget kreativt utlopp – genom att ta in nya intryck, idéer och inspiration. Jag tror mer och mer att det för egen del passar att just skilja dessa två åt helt och hållet. Annars blir jag lätt överväldigad av alla möjligheter och idéer som finns, och effekten på kreativiteten blir i princip den motsatta. 

Det kan göra sig uttryck i en sådan enkel form som att jag ägnar en arbetsdag helt och hållet till att skapa recept, fotografera och redigera utifrån eget huvud till att dagen efter läsa artiklar, lyssna på poddar och självklart scrolla Instagram och Pinterest. Denna typ av uppdelning gör att jag upplever att jag får mer tankeutrymme till att kunna reflektera både över mitt eget arbete, som den inspiration jag tar in utifrån.

Hur tänker du kring kreativitet och att inspireras utan att bli splittrad?

Färga naturligt!

”Take a simple idea and take it seriously.” – Charlie Munger

Igår började jag min content-planering för maj. På Instagram idag finns det ju fantastiskt mycket fint bak-content som är oerhört inspirerande. Tårtor, cupcakes och macarons i alla möjliga färger och former. När jag går till ”utforska” och väljer ”mat” (behöver knappt välja det då start-flödet ser i princip likadant ut för mig…) kan man ju scrolla i oändlighet på vackra saker.

Men. Det är en sak som skaver lite. Alla dessa konstiga färgämnen och medel som behövs för att få till dessa bakverk. Jag minns när jag läste på en färgpasta jag köpt här i Sverige på bakbutik där det stod att ”stora mängder kan skapa koncentrationssvårigheter för barn”. Jag vet inte hur stora kvantiteter som krävs, mycket möjligt att det är en sådan mängd som ett barn inte skulle komma upp i. Men ändå. Känslan var ju… sådär.

Nu när vi börjar bli mer och mer medvetna för varje år om vår mat och kost, att äta rent och raw, inga tillsatser osv osv, så kan jag inte låta bli att känna detsamma för bakverk. Jag sammanfattar ju det under min hashtag #asweetbreak – att bakverk för mig absolut ska bakas med ägg, smör, choklad. Men inte med konstiga turkos gelfärg som har jordens längsta innehållsförteckning.

Recept: Game Changer Ice Cream – Kärleksmums edition

Sedan starten på 2019 har jag nu helt och hållet endast färgat mina bakverk naturligt. Jag lägger upp lite bilder nedan på exempel. Jag färgar med frystorkat blåbärspulver för att få till den lila färgen. Jordgubbspulver för rött. Aktivt kol för svart. Svårare färgare är grönt och blått. Har du som läser detta ett tips på hur jag får till detta? Jag har funderat på chlorella. Har spirulina hemma men det smakar ju alger… ingen bra kombo med en cupcake-frosting. Hit me with tips om du har!


Nästa vecka är det maj månad – årets BÄSTA månad. Ofta är det varmt och soligt, man har hela sommaren framför sig. Och jag fyller år. Bara en sådan sak. Vad blir smaktemat då? Håll utkik på min Insta 🙂

Trevlig helg!

Flyttar snart in i nytt kök och kontor!

”The wasted of all days is one without laughter” – E.E. Cummings

Alltså detta är så fantastiskt kul! Jag och min kille har tittat på lägenhet i ungefär 1,5 år. Vi har inte varit stressade att köpa utan haft koll på Hemnet och gått på x antal visningar. Vi ville hitta en lägenhet som var perfekt för oss, vilket i första hand var fokus på kök. Vi båda tycker mycket om matlagning (utöver mitt bakintresse) och spenderar mycket tid på detta i princip varje dag. Och nu har vi hittat the place! Eftersom vi inte flyttat in än vill jag inte lägga upp några bilder i detta inlägg. 

Mitt senaste Mud Cookies-recept hittar du till här

Men. Köket har en köksö, och är dessutom mycket större och rymligare än vad jag jobbar med idag. Skulle typ vilja hålla workshops och möten i detta i framtiden. Vi kommer även öppna upp mellan kök och matsal – och från matsalen kommer jag kunna ta mina bilder. 

Och. Jag kommer få ett eget kontor! Just nu jobbar jag i vårt tv-rum, där jag har ett skrivbord. Men nu kommer jag kunna jobba, och stänga dörren om mitt kontor när jobbdagen är slut. Tror att det kommer göra mycket för att mentalt skilja på jobb och hemma. Om du som läser detta jobbar hemifrån, vad säger du, upplever du att det spelar roll?

Mitt senaste Mud Cookies-recept hittar du till här

Med andra ord, jag är lika peppad privat som jag är för mitt företag. Känns som en investering åt båda håll. Så nu räknar vi ner dagarna till sensommaren och inflytt! 

Det här med balans

”Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts” – Winston Churchill

Nu har lugnet lagt sig lite igen över mitt schema efter tre ganska maxade veckor och det känns som att jag är tillbaka i kontroll över min planering. Det innebär att jag från och med nästa vecka kommer kunna göra ”come-back” i mina egna kanaler, med nya recept, bilder och inspiration. Och tag-along bakvideos. Har saknat alltihop så längtar efter detta!! 

Parallellt med det är det mycket administrativt arbete som jag fortfarande lär mig för första gången. Många timmar går åt även till detta. Denna månaden ska jag till exempel fakturera för första gången i mitt liv. Som tur är har jag en expert vid min sida som kontrollerar att allt blir rätt och riktigt. 

Balansen mellan kreativitet och administration/planering är lite av en utmaning att hitta. Den kreativa delen av arbetet är ju såklart det man uppskattar mest och där är det lätt hänt att man tappar uppfattning om hur mycket tid man faktiskt lägger. Det går ju alltid att göra lite till, lite till. 

Planeringsdelen gillar jag egentligen också, jag brukar ta fredag eftermiddag till att skriva ner punkter som jag vill göra veckan efter. Ibland planerar jag även upp måndagen exakt. Då känns det toppen att ta helg, och vara ledig på riktigt. Dagsplaneringen gör jag i min Productivity planner. Så här ser en översikt ut innan jag fyllt i den:

Sedan finns det ju de rent administrativa uppgifterna kvar, rutiner som måste göras men som tar energi att lära sig göra rätt när man är helt ny. Dessa brukar jag klara av det första jag gör på morgonen, för de är oftast de uppgifterna som annars stressar mig. Hit hör ju bokföring av kostnader, tidsrapportering och mejlkontakt. Samtidigt är det nästan när man har dessa saker under kontroll som jag känner mig mest tillfreds. 

Slutligen är det detta med att tillåta sig vara helt. ledig. Största utmaningen av de alla? I’d say so. Visst går det att kontrollera sig från att göra faktiska jobbgrejer. Svårare är det att stänga av hjärnan. Ibland spinner det med idéer och kom-ihåg-punkter. Då skriver jag ner det på ett papper till måndag, och försöker inte göra mer än så. Jag försöker också att inte ”utsätta” mig för stimuli som ger mig inspiration eller för tankarna dit, utan läsa och göra grejer som är helt frånkopplade från min verksamhet. Hur gör du för att ta helg och vara ledig på riktigt?

Nu låter det kanske som att jag inte tycker om mitt jobb, men det tror jag är underförstått att jag ju snarare känner tvärtom för, jag ÄLSKAR ju det. Jag har kunnat göra mitt intresse till mitt arbete och det är ju helt fantastiskt. Men  jag märker också att jag blir bättre på mitt jobb om jag tar helt ledigt från det när helgen kommer. Då tankar jag energi från annat håll och är pepp och glad när måndag morgon kommer. 

Så nu tar jag snart helg, och du med hoppas jag! På måndag kör vi igen!

Planering kastad åt sidan

”It’s not about having enough time, it’s about making enough time” – Rachael Bermingham

Tro mig, det var jobbigt att känna att jag inte hann med förra veckans blogginlägg, och de receptinlägg jag planerat. Livet kom emellan, två väldigt stora saker hände. Och jag bestämde mig för att göra ordentligt med plats för dessa. Vilket innebar paus för blogg och Instagram. Så tänker väl du, precis som jag gör när jag skriver detta, att Big deal? Det var en vecka som försvann, det är inget som gör någon skada. 

Choco Hazelnut Mudcookies with Nutella/Dulce Filling

Så känner ju jag nu också, men inte när jag är mitt upp i det. Då stressar det mig att jag inte hinner med min dagliga planering, parallellt med dessa stora händelser. Och det är ju helt fel när jag samtidigt vet att dessa två saker:

  1. Har en positiv inverkan på min dagliga business
  2. Kräver mitt fulla fokus

Men vad är det då som händer? Jag kan inte riktigt skriva det än. Snart. 

Denna veckan gick jag över nästa 100-gräns och fick 900 följare. Jag känner mig så tacksam, att kontot växer! Att ni kommer till min profil, gillar det ni ser, förhoppningsvis inspireras och vill se mer! Väldigt motiverande. Tack för det!

Choco Bites with Nutella frosting and Caramel Popcorns

Vi steg ju in i en ny månad denna vecka också. Och med det ett nytt smaktema! För april månad twistar jag till det lite, jag tänker inte på en specifik smak utan på en typ av bakverk – ”Swedish Fika”. Och då kanske inte framförallt att baka klassiska bakverk rakt av, utan göra en slags feature av svenska fika-smaker till mina typ av bakverk. Alltså en macaron som smakar prinsesstårta, mud cookies som smakar morotskaka eller mini cupcakes som smakar hallongrotta. Superspontana idéer och jag ska använda era inskickade svar från Instagram som grund när jag sätter mina faktiska recept 🙂 

Tills dess – trevlig helg önskar jag dig!