8 Styling-Knep som tar ditt Mat-Foto till Nästa Nivå

I förra artikeln avhandlade vi själva upplägget av din maträtt. Nu har vi kommit till bitarna runtomkring. Alltså stylingen. Vad finns det att tänka på då? Jag har punktat 8 styling-knep som tar matbilden till nästa nivå:  

1. Tänk smått. Supersmått!

Vi börjar återigen med tallrikarna. Men nu är det en ny sak att tänka på: Att välja mindre storlek. Varför? Delvis för att allt upplevs större på kamera! Vilket innebär att en stor mängd mat på en stor tallrik kan upplevas too much. För det andra underlättar också mindre tallrikar för att få mer yta över till stylingen runtomkring, speciellt om du har begränsad yta du ska fota. Att tänka smått går egentligen att applicera på de mesta av rekvisitan. Lägre vaser, små skedar, kastruller, stekpannor, skålar brukar göra sig bättre på bild. Så tänk smått, supersmått. Jag har till och med handlat in IKEA:s barnköksredskap för en plåtning. Och i bild har de upplevts normalstora! På fotot nedan är ingen av tallrikarna en normalstor mattallrik, utan den största är 19 cm i diameter, mellersta 16 cm och den minsta endast 13 cm.

2. Högblankt porslin VS stengods 

Även om det vanligaste i butik är högblankt vitt porslin finns det idag betydligt mycket mer att välja på nu, mer matta varianter i olika färger. Det är bra när det kommer till ditt matfoto! Inte för att blankt porslin inte fungerar, men fördelen med matt stengods är att man slipper blänk. Blänket kan störa, då det kan dra fokus från maten, blicken dras till blänket snarare än till maten. Detta gäller främst när man fotar bilden ovanifrån.  

3. Fram med verktygslådan!

Nu tänker jag inte på hammare och spik. Men några ”verktyg” använder jag mig av när jag stylar, som man inte använder vid vanligt upplägg. De går nästan alla att finna på ett apotek eller hobby-butik. Detta är några måsten vid fotograferingar: 

Tops – Bra för att suga upp vätska när det droppat eller runnit ut, speciellt när det inte går att torka upp med papper utan att förstöra upplägget. 

Bomullspads – Bra att ha till hands när man vill bygga höjd, eller vill vinkla något mot kameran, som då kan luta mot en hög med bomullspads. Vid en fotografering skulle vi fota bullar, där några skulle stå i en hög i bakgrunden. Då la jag några på bomullspads-högar för att få till rätt nivåskillnad och separera lite på bullarna så att de inte smälte ihop för mycket visuellt. 

Penslar – Bra för att borsta bort smulor och annat utan att förstöra bilden. Eller för att doppa i antingen vatten eller olja, om något i upplägget hunnit torka till och man behöver få upp glansen på nytt. Exempel är sköljda grönsaker (pensla med extra vatten) eller ingredienser på en tillagad pizza (extra olja).

Pincett – Guld värt att ha till hands när man vill ta bort en smula eller liknande utan att röra till eller förstöra upplägget i övrigt. Även den med mest smidiga fingrar kan ha svårt att komma åt och plocka bort allt med bara händerna.

Pipett – Toppen-redskap när man ska punktplacera en droppe av något slag (olja, vatten) på kanske ett bär eller grönsak. Eller för att suga upp mer vätska än vad som går med tops, där det har runnit ut för mycket.  

Häftmassa – När man vill att objektet man fotar ska ligga still och i exakt rätt vinkel utan att välta.

4. Underbara underlag

Ett fint underlag lyfter hela bilden och helhetskänslan. Allra helst vill man ha både textur och färg i underlaget. Åtminstone något av det. Det kan, i nästan de allra flesta fall konstigt nog, betyda att det vanliga bordet inte räcker till. Ofta är ytor med extra patina tacksamt att fota mot. Bilden blir mindre platt än om man fotar mot en helt slät, vit yta. På foto nedan ser du en mördegstårta som jag bakade förra året på min familjs sommarställe. Inte fotad på matbordet (dröm dock att hitta ett sådant matbord). Utan på översta trappsteget av källartrappan, med källardörren öppen för att få in ljus från fönstren i vardagsrummet.

5. Gör råvarorna till din rekvisita 

Dags att fylla ut bilden med passande rekvisita! Styling handlar ju om att berätta en historia. Vem har bakat tårtan, eller vem är den bakad till? Vilken miljö befinner vi oss i? Jag har alltid tyckt att det låter lite flummigt ”att berätta en historia”. Men det är ju precis det man gör. Det ger ju bilden en kontext som förmedlar mycket mer känsla för den som tittar på bilden. Använd rekvisita runtomkring som visar på vad du använt för att skapa själva maträtten eller bakverket. Här vill vi alltså undvika att använde råvaror bara för att de är fina eller bidrar med färg.  

6. Komplettera med komplementfärgen 

Vid val av rekvisita kan man också ta hjälp av komplementfärger, speciellt om du har en maträtt eller bakverk som går i en väldigt tydlig färg. Komplementfärgen får nämligen rätten att poppa. Titta på hjulet nedan. Här ser man att gul och lila är komplementfärger, grön och röd, orange och blå. I fotot längre ner håller jag i en chokladtårta med apelsin. Jag ville att apelsinen skulle poppa och valde därför en tröja med blått i sig.

7. Handdukstvisten 

Textilier i bild hjälper till att addera mjukhet till annars kanske stel och kantig rekvisita och bakgrund. Det blir ytterligare en textur som kompletterar helheten. Jag minns när jag på en workshop fick lära mig hur man skulle göra med handduken för att den skulle se så där avslappnat och naturligt lagd vid sidan. Som att den använts och sedan lagts på bordet. För detta ska man hålla tag i varsitt hörn av handduken, diagonalt på varsin långsida. Och sedan snurra för att tvinna ihop. Därefter kan man placera den vid sidan av en tallrik eller plåt och låta den snurra upp sig naturligt medan man placerar den. Kan absolut krävas mer än en gång för att få till den ”naturliga” känslan, men detta knep gör det mycket enklare.

8. Slutligen ett boktips

När jag började jobba med matstyling på allvar ville jag lära mig mer av de gamla i gemet. Inte helt enkelt kan jag säga, så mycket finns ju inte skrivet och så många kurser finns inte att gå, även om jag har gått ett par under åren.

En bok hittade jag i alla fall då, och det är en BIBEL inom matstyling. Den är skriven av Delores Custer, så kallad ”Master Stylist” som jobbat med matstyling i 30 år i USA. Boken är fylld med knep och tips för att lyckas med alla typer av råvaror och maträtter. Det mest intressanta är dock att läsa om hur matstyling och branschen utvecklats genom åren, trender och hur olika jobb och uppdragsgivare kan skilja sig åt.

Sedan verkar matstyling i USA skilja sig från den i Sverige när det kommer till att fejka. Kanske görs det mycket i Sverige också, men det är inget jag personligen upplevt. Eller vad sägs om frostingmix och florsocker för att fejka glass. Eller, för att få till splash-effekt när en dryck hälls upp i glas, värma drycken man ska fota med gelatin och sedan kyla det i glaset så att det blir solitt. Därefter hälla på mer dryck för att få till splash-effekt. En rolig bok för den som vill nörda in sig mer i matstylingens värld!

Vill du läsa min första artikel i denna serie, 4 tips för att lägga upp din rätt på bästa sätt?