11 knep för macarons-baket

Ja här har vi ett bakverk som jag behandlar med yttersta respekt. Fortfarande, flera år senare efter att jag ändå körde all in på macarons en period. Tycker dock att det är ett himla gott bakverk? Inte för sött, lagom storlek, himla fina och går att variera i oändlighet.

IMG_0747-3

Jag har slukat bloggar, youtube, böcker och insta-konton för att ta mig fram till mitt sätt att baka mina på. Här listar jag mina learnings (varning för nörderi):

Macaronssmet:

 • Ett tag skållade jag, ugnstorkade och mixade mandlar till eget mandelmjöl. Sedan silade jag det genom trådsil och mixade större bitar i mjölet ytterligare en gång till. Om man kan finna mindfulnessen i denna process så rekommenderar jag detta skarpt. Men det går lika bra med köpt mandelmjöl. Dock blir macaronsbaket-dyrare.
 • Detta med att sila färdigköpt mandelmjöl – absolut, det ger slätare macarons. Så ska det vara till något alldeles extra festligt så kan det vara värt det. Men jag har börjat hoppa över det, och tycker de blir fina ändå.
 • Om du inte är en majjo-fan eller har ett annat användbart användningsområde för äggulor, så skulle jag köpa äggvita på dunk för att slippa risken att äggulor går till spillo.
 • Att väga alla ingredienser är key. Det är ett alltid ett måste för mig när jag bakar, men ett verkligt måste för macarons.
 • Om du färgsätter skalen – använd pastafärg och tillsätt detta när du vispar äggvitor och socker till en maräng. Då får du en jämnt fördelad färg och du riskerar inte att röra smeten så mycket så att den blir för lös (vilket kan hända om du tillsätter färg när smeten för övrigt är klar). Karamellfärg skulle jag säga är ett no no då det lätt kan göra smeten rinnig.

Gräddning

 • Jag spritsar mina hands on på en plåt med bakplåtspapper, och låter storleken variera något. Men självklart kan man rita upp exakt cirklar eller använda en macarons-bakduk för mer exakt resultat.
 • Låt macaronsen torka till något innan gräddning – ca 30 minuter = mindre risk att de spricker.
 • Jag värmer min ugn 125 grader varmluft, in i ugnen med macarons, och sänker då direkt till 100 grader. Sedan låter jag de grädda runt 20-25 minuter. Men det är vad som fungerar på MIN ugn, och just denna punkten tror jag man helt enkelt bara får prova sig fram till vad som funkar hemma hos sig själv.
 • Jag låter de svalna något på plåten – ca 20 minuter – innan jag lossar från bakplåtspapper och låter de torka på galler.

Fyllning

 • Favoritfyllning är helt klart en chokladganache, som kan smaksättas på oändligt många vis. Jag gillar att sno ihop min natten innan och vila i rumstemperatur, så är den perfekt bredbar morgonen efter.

Förvaring

 • Förvaras i kylen! Och vid detta laget har macaronsen blivit en ganska tålig rackare som klarar sig några dagar i kyler – främst beroende på sockerbehovet hos kylens ägare.

 

Hoppas att detta gav dig ett eller flera knep du inte provat förut 🙂 Om du har ett tips till mig på hur jag kan gå från pastafärg till naturligt färgämne, som funkar just utan att paja smeten, så kommentera hemskt gärna nedan. Tack!

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.