Mitt enda recept på bröd

Under två somrar hade jag och min mamma ett bageri ihop på vårt sommarställe i Båstad. Då sålde vi bröd och kakor, mamma stod för brödet och jag för det söta. Så har det liksom fortsatt även efter det, jag bakar i princip aldrig bröd utan kan få av mamma då och då som alltid har hembakat bröd hos sig. Jag är ganska kass på att baka bröd själv, men detta vågar jag ändå ge mig på. Kanske för att det endast går ut på att röra ihop, häll i formar, och grädda. Ganska lagom upplägg.

Och sen är ju varianterna oändliga när det kommer till pålägg. Listar några goda kombinationer här (samma som på bild nedan):

 • morot, hummus, pumpakärnor
 • avokado, tomat, majjo
 • ägg, avokado, gräslök
 • keso, äpple, kanel
 • kallrökt lax, keso, gurka
 • hummus, granatäpple, ruccola

 

IMG_3591.jpg

2 bröd

 • 1 1/2 dl grovt rågmjöl
 • 1 1/2 dl vetekli
 • 2 dl vetegroddar
 • 2 dl vetekross
 • 5 dl grahamsmjöl
 • 5 tsk bikarbonat
 • 2 tsk salt
 • 1 l lättfil
 • 0,75 dl mörk sirap

Blanda samtliga ingredienser i en stor bunke. Fördela jämnt mellan två smorda brödformar. Grädda 2 timmar på 175 grader. Efter en timma kan man lägga ett bakplåtspapper eller en plåt över bröden för att undvika att de får en för mörk yta.

Stjälp upp på galler och låt svalna. Brödet är godast efter ett dygn, då har smakerna och själva brödet hunnit sätta sig lite.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.